Обережно - гриби!
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
· неправильне приготування умовно їстівних грибів;
· вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів-двійників, що змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Для запобігання отруєння грибами, необхідно дотримуйтесь наступних заходів та правил.
Застерігаємо!
· купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;
· купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
Не збирайте гриби:
· якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
· поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
· невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
· з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
· ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
· "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;
· не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
· не куштуйте сирі гриби на смак;
· ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;
· гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
· при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
· обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, що містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
· не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
· гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отруєння;
· значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;
· суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
- "Усі їстівні гриби мають приємний смак";
- "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний"
- "Усі гриби в молодому віці їстівні";
- "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів"
- "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби";
- "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні";
- "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин";
- "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
Усі ці тлумачення – помилкові і абсолютно не відповідають дійсності!
Перша допомога при отруєнні грибами.
1. Викличте "Швидку медичну допомогу".
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки;
натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), поки промивні води не стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, це відновить водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
Вживати будь-які ліки, їжу, алкогольні напої та молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
ЗАСТЕРІГАЄМО!
Збираючи гриби будьте надзвичайно обережними!
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Немає коментарів:
Дописати коментар